Mijn verhaal

Overlopen

In mijn trainingen en coachsessies komt het maar al te vaak aan de orde: iemand die zo snel spreekt dat het verhaal niet meer te volgen is …. 
Zeker wanneer iemand zenuwachtig is of juist enorm enthousiast; dan gaat de vaart erin. Als luisteraar kun je dan het verhaal niet meer volgen en blijf je achter met tutende oren. Weg is het effect. 

Als je als verteller goed naar jouw publiek kijkt zie je al snel wanneer het mis gaat. Je krijgt dan geen bemoedigende knikjes meer en ziet ogen vol vraagtekens. Een teken dat ze jouw verhaal niet meer kunnen volgen. 
Je spreekt te snel.

Dat is het moment dat ik de vergelijking maak met het overgelopen koffiefilter ….. zo’n traditioneel exemplaar dat je nog op vakantie gebruikt om koffie te zetten. Wanneer je daarin te veel water giet, weet je zeker dat het filter overloopt en je slappe koffie krijgt met prut. 
Te veel woorden hebben hetzelfde effect op onze hersenen. En dat is zeker niet wat jij voor ogen hebt.

Oefen maar eens door juist heel langzaam te spreken en versnel dat dan stap voor stap. Houd ondertussen goed in de gaten of jouw boodschap echt aankomt. Kijk dan schenk je stevige koffie.

25 april 2024