Mijn verhaal

Niet meer ‘onderuit, maar met je borst vooruit’

Natuurlijk wist ik het altijd al: het maakt uit hoe je loopt, kijkt en spreekt. 

Het maakt een groot verschil hoe je je stem gebruikt, welke kleding je draagt en zelfs hoe snel je door de gangen loopt.  Alles draagt bij aan jouw presence en leiderschap.

Als lange vrouw maakte ik me onbewust eigenlijk altijd een beetje kleiner. Dat begon vroeger al toen ik in korte tijd snel was gegroeid. En dat viel op, omdat mijn vriendinnen eigenlijk allemaal kleiner waren. Er was toen Cesartherapie nodig om de pijn tussen mijn schouderbladen op te lossen en me recht te laten lopen. Gaandeweg de jaren heb ik me vaak toch een beetje kleiner gemaakt. 

Als je er echt op gaat letten, dan weet je: ‘Hier moet ik wat aan doen.’ Want als je je fysiek kleiner maakt, dan voel je dat ook mentaal; of je het nu wil of niet. 

Het werd me pas echt duidelijk tijdens een speciale leiderschapstraining die ik volgde met een aantal vrouwelijke collega’s. In die training bouwden we o.a. aan ons leiderschap door te focussen op onze houding en stem. 

Dáár hielden ze me de meedogenloze spiegel voor. Het werd me snel duidelijk dat als ik echt bewust rechtop zou gaan lopen ik ook mentaal een stap in mijn leiderschap zou zetten. Je zegt dan: ‘kijk maar; ik mag er zijn.’ Ga maar eens echt rechtop lopen als je dat niet gewend bent; dat is nog niet zo eenvoudig. Voor ik het wist liep ik met een pittenzak op mijn hoofd en moest ik voorkomen dat die op de grond zou vallen. Zo kaarsrecht lopen en staan deed wat met me. Het was een krachtige en indrukwekkende oefening die mij in één klap het juiste inzicht gaf: ‘Niet meer onderuit, maar met je borst vooruit.’

En zo had ieder van ons een eigen uitdaging om met een fysieke aanpassing een mentale stap te zetten. Als we elkaar na afloop van de training tegenkwamen in de gang of in een vergadering dan wisselden we een blik van verstandhouding en zag ik ze terugdenken aan mijn ‘pittenzak-oefening’.
De oefening waarmee ik niet alleen rechtop ging lopen maar in één klap groeide in mijn presence en leiderschap.  

28 september 2021