Mijn verhaal

Maidenspeech

Soms is er maar een klein zetje nodig om een doorbraak te forceren. Zo trainde ik vorig jaar een vrouwelijk leider die op het punt stond lid te worden van de directie. Ze was op dat moment al een succesvolle directeur met een duidelijke visie, maar twijfelde of ze in de directie voldoende ruimte zou krijgen om zaken anders aan te pakken en in beweging te zetten. 

Zou het haar lukken om met haar unieke kwaliteiten zaken om te buigen?

In dat ombuigen kwam het inzicht. Ze formuleerde in de training scherp haar principes, randvoorwaarden en ambities om de directierol op haar eigen manier in te vullen. Vervolgens daagde ik haar uit om niet ‘zomaar’ bij de directievergadering aan te schuiven, maar het moment te markeren en een nieuw ‘visitekaartje’ af te geven door een Maidenspeech te houden.

“Vertel wie je bent en waar je voor staat. Vertel vanuit welke lens je naar de wereld kijkt. Maak duidelijk wat jouw 2 of 3 leidende principes en uitgangspunten zijn. Daarmee voorkom je verrassingen bij je collega’s en schep je duidelijkheid over jouw aanpak en ambitie.”

Dat was de juiste benadering voor haar. Het kwartje viel. Ze pakte haar pen en in één flow schreef ze haar Maidenspeech.

Toen het allemaal op papier stond ging ze even in haar eentje een rondje lopen. Daarna kwam ze met een bijzondere blik in haar ogen weer binnen. “Wil je mijn verhaal horen?” Opgetogen, zelfverzekerd en met vuur in haar ogen stond ze op en vertelde vol overtuiging haar verhaal. Ik kon alleen maar ademloos luisteren.

Het was duidelijk; iedereen zou naar haar luisteren en zij zou in de directie het verschil gaan maken. 

13 maart 2022